• Two bedroom apartment in Old Town

    Two bedroom apartment in Old Town

    Design of a modern and minimalist apartment located in downtown Bratislava.

Design

The flat is located in what used to be an office space in the historical centre of the capital. Its initial state as unfurnished allowed us to tweak and customize every little detail of the planning and realization itself to suit the demands and needs of our client.

The flat is considered a starter flat, therefore it has been designed to offer as much space and freedom as possible. To this end, we drew inspiration from the space itself, its natural openness and room interdependence.

Since the individual rooms blend into each other, we made it an important part of our design to offer a sense of unity and coherence. The flat employs a bright colour palette combined with shades of beige and designer furniture, interwoven with our client’s love for art expressed in a number of paintings displayed throughout the flat, thus giving it a rather unique and personalized look.

Of note is also the dark TV, which is neatly tucked away behind a closable white panel, meaning it neither intrudes on the space, nor interferes with the unified appearance of the living room.

65.5 m2

of living space

2

months to design

2.5

months to deliver

65.5 m2

of living space

2

months to design

2.5

months to deliver

Kitchen

„Simplicity is the ultimate sophistication“

The kitchen, which was designed with practicality in mind, shares space with the dining area and, thanks to a mirror bringing in natural light, feels vibrant and inspiring. The white kitchen cupboards offer sufficient space for preparing food and storing kitchen appliances, while the wall cabinets provide the client with the highest amount of storage space possible.

A round dining table that seats 4 people and the tasteful designer chandelier Vertigo hanging over it represent the kitchen’s centrepiece. While the table, chairs and chandelier boast clean round shapes, the counters with their sharp and clearly defined edges visually separate the dining room from the cooking area.

Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste

Materials

The flat offers a lot of light, which had an impact on our choice of materials. The pleasantly warm oak ply floor as if bears the light colour scheme on its shoulders, while the white panels with a smooth marble texture tower overhead.

Bleached oak

Bleached oak

Library

Oak wood

Oak wood

Floor

Marble

Marble

Walls and tiling

Kitchen and the rest of white or light gray furniture is made out of spayed MDF with a soft matte finish.

Disposition

The bedroom and living room get enough light even without needing artificial lighting thanks to the sizeable windows. A cleverly-placed mirror allowed us to boost the natural light coming in from the living room and disperse it throughout the kitchen. We applied the same principle to the hallway and put a mirror there as well.

We also made a new entrance into the bedroom, which can now be accessed via an inconspicuous door resembling a wardrobe in the living room, preserving a sense of intimacy and privacy.

  • Pôdorys

    Plan

    • Hallway
    • Laundry room
    • Toilet
    • Bathroom
    • Kitchen
    • Living room
    • Bedroom
    • Loggia

Living room

An L-shaped sofa was placed in the living room. The most unusual part of this area is the TV, which is hidden in a custom-made cabinet in order not to disrupt the room’s timeless and consistent style. On the other side of the room is a bookcase made from whitened oak with a built-in computer desk and a hidden bedroom door.

Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste
Dvojizbový byt v Starom meste

Bedroom

Several wardrobes can be found lining the wall opposite the balcony. These mesh seamlessly with the overall colour scheme thanks to them being white. A trio of paintings adorning the wall above a comfortable queen sized bed serves to underline the symmetry we achieved with the bed and nightstands.

Furniture

Our custom-built furniture allowed us to push the storage space and amount of light to the limit without having to sacrifice aesthetic quality of the design and while still adhering to the original assignment. Combining our overall idea with designer elements, such as the luxurious chandelier Vertigo, helped us create a unique environment. As per our client’s request, we included several paintings, which stand out nicely against the soft backdrop.

Project and realization

In addition to the design, planning and full realization with immediate entry, we also provided the client with an interior study, visualization in VR and project documentation including the custom furniture blueprints and the construction part. A significant amount of attention had to be paid to designing the custom furniture, which proved to be complicated due to the neighbouring walls not being exactly at right angles to each other. Other than that, we also had to overcome several hurdles along the way, such as the presence of other flats on the same floor and a load-bearing column, all of which we had to work around.

After 2 months of planning and 10 weeks of work, we finally achieved our goal as seen in the pictures.

Photo: Marian Svitek/BOLD digital

Would you like to learn more about interior design as it happens or what services we provide?

Interior design

Inspiration

Don't miss new updates

Do you like our works? Subscribe to our newsletter and receive updates straight to your inbox.

It seems that you have already subscribed to this list. Click here to update your profile.

Additional projects

Downtown apartment reconstruction

Downtown apartment reconstruction

Residential home Kostice

Residential home Kostice

Residential home Myjava

Residential home Myjava

Contact

  • Archstyl architects
  • Černyševského 26
  • 851 01 Bratislava

Language

Your safety is our priority

Now, you can book a video conference call with our design team to stay safe.

Book the call